Onze missie
OBS Buggenum staat voor krachtig, kwalitatief, openbaar onderwijs. Met oprechte aandacht én betrokkenheid zetten wij ons in voor een veilige, vertrouwde en uitdagende leeromgeving waarin kinderen, ouders en medewerkers zich thuis voelen. We dragen in belangrijke mate bij aan het voortbestaan en de culturele ontwikkeling van de gemeenschap. Onze school is een fijne, warme ontmoetingsplek waar we het samen doen, in verbinding met iedereen die zich betrokken voelt.
Onze kernwaarden
Kennis
Bij kennis gaat het om weten dat, weten hoe en weten waarom. Kennis hebben van jezelf, van de ander en van de inhoud vinden we belangrijk. Kennis gaat vooraf aan vaardigheid, zorgt voor samenhang en draagt in grote mate bij aan het leren van nieuwe dingen. Kennis creëert welbevinden, zelfvertrouwen en verbinding. Op OBS Buggenum hebben we daarom kennis van zaken en zetten we in op een kennisrijk curriculum voor onze leerlingen.
Kwaliteit
We doen de goede dingen en doen die dingen goed. We verhelderen de verwachtingen van de ander en gaan ervoor om deze te overtreffen. We streven naar een hoge kwaliteit van lesgeven, van samenwerken en in communicatie. We voelen, zijn en gedragen ons verantwoordelijk voor de zaken waar we invloed op hebben, dragen daarmee bij aan de doelen van onze school en het welbevinden van alle betrokkenen.
Kleur
Kleur staat voor de eigenheid van kinderen. We omarmen de diversiteit in cultuur, afkomst, taal, gender en levensbeschouwing. We staan open voor het leren over de ander, daarmee leren we ook over onszelf. We vormen een ontmoetingsplaats waar verhalen samenkomen en we met, van en over elkaar leren. We dagen onszelf en kinderen uit om zich te ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf. Ieder mag er zijn en hoort erbij, samen vormen we één kleurrijke groep.
Onze visie op onderwijs
We zien het als onze opdracht om kinderen voor te bereiden op een gelukkige, kansrijke en gezamenlijke toekomst in een snel veranderende maatschappij. Daartoe is het essentieel dat alle kinderen goed leren lezen, schrijven en rekenen. We dragen daaraan bij met hoge verwachtingen, een doelgerichte, responsieve instructie en differentiatie waarmee we in ons handelen, de onderwijstijd en het aanbod afstemmen op de behoeften van onze kinderen. Daarbij werken we vanuit concrete, heldere leerlijnen en -doelen en organiseren dat wat nodig is voor alle kinderen om deze doelen te kunnen bereiken.
Ook helpen we kinderen te groeien in hun sociaal-emotionele ontwikkeling, waarbij we sterk geloven in een preventieve aanpak. Kinderen hebben duidelijkheid en ondersteuning nodig om goede keuzes te kunnen maken, ook in de sociale omgang met elkaar. Door middel van activiteiten en gesprekken in groeps- en individueel verband zetten we in op: weten wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. We leren kinderen daarover te communiceren, oefenen daarin en geven als teamleden het goede voorbeeld, zoals het kunnen geven en ontvangen van feedback. We stimuleren een tolerante houding ten opzichte van mensen die anders zijn, doen of denken. Daarnaast vinden we het belangrijk dat kinderen democratische principes onderschrijven en zich kunnen aanpassen aan de stem van de meerderheid.
We willen kinderen toerusten met een uitgebreide en diepgaande kennis van de wereld. Daarbij geloven we in samenhang, door kennis te clusteren in thema’s en die kennis toe te kunnen passen binnen verschillende vak- en ontwikkelgebieden. Vanuit deze kennis en het gesprek daarover dagen we kinderen uit zich verantwoordelijk te voelen voor (mede)mens, klimaat, natuur, milieu en hier actief naar te handelen. Met een wereld in verandering is het aan ons om kinderen de vaardigheden bij te brengen die hen helpen zich tot deze veranderingen te kunnen verhouden. Belangrijke vaardigheden zijn actief kunnen luisteren, vragen stellen en het onderbouwen van een eigen mening. We leven in een digitaal informatietijdperk, dat zich technologisch razendsnel ontwikkelt. En daarom rust op ons ook de verantwoordelijkheid kinderen digitaal geletterd én mediawijs te maken. In het begeleiden van online gedrag zien we voor onszelf een belangrijke rol weggelegd in de samenwerking met ouders.
We maken werk van intrinsieke motivatie van kinderen, we geloven in eigenaarschap. Kinderen hebben de behoefte om binnen duidelijke kaders zelf keuzes te mogen maken (autonomie), succeservaringen op te doen (competentie) en zich te verbinden met de ander (relatie). Dit doen we bijvoorbeeld door het werken met dag- en weektaken. Door met hen te reflecteren op keuzes, op hun handelen en de gevolgen daarvan, stimuleren we zelfverantwoordelijk en zelfredzaam gedrag. Daarbij horen ook de vaardigheden in ‘leren leren’ en executieve functies, zodat onze kinderen met een goed gevulde rugzak de overstap naar het Voortgezet Onderwijs kunnen maken.